Sestdiena, 01.06.2024
Mairita, Bernedīne, Biruta

Brauciens profesionālās ievirzes izglītības pilnveidei

Brauciens profesionālās ievirzes izglītības pilnveidei

31.10.2017

     Oktobra mēnesis maz pamazām atnes dzestrumu un tuvojošās ziemas noskaņas. Bet arvien skanīgāka un krāsaināka paliek mākslas pasaule, jo jaunā sezona, tāpat kā jaunais mācību  gads,  ir sākusies  un piedāvājumā ir ļoti saistoši projekti, kurus jāredz un jādzird.

     Ar Pāvilostas novada pašvaldības atbalstu oktobra vidū, sestdienā Pāvilostas Mūzikas skolas audzēkņi un viņu vecāki kopā ar skolotāju Anitu devās uz Rīgu, lai ielūkotos  Nacionālā Mākslas muzeja izstāžu zālēs, aplūkotu  restaurēto un atjaunoto ēku, telpas, kā arī  lai atklātu sev gan muzeja pastāvīgās ekspozīcijas “Latvijas māksla. 19.-20.gadsimts”, gan mākslas vēstures kopainu, sākot no 16. gadsimta un savām acīm ieraudzītu   neticami lielās  muzeja krātuves un arhīvu jaunizveidotajā izstāžu zālē muzeja pagraba stāvā. Muzejs darbojas arī izglītojošā sfērā, izveidojot atraktīvas spēles ģimenēm ar pirmsskolas vecuma bērniem un aizrautīgus karšu risināšanas uzdevumus skolas vecuma bērniem.  Mūsu grupa, liekoties, bija skolas vecuma auditorija , tāpēc devāmies risināt detektīvuzdevumus. Jāpiebilst, ka radošā komanda “Mākslas detektīvi” izveidojot spēli, aicina iejusties mākslas detektīva lomā un iepazīt noslēpumaino mākslas darbu pasauli. Kas jādara? Ir jābūt vērīgam un jāprot izmantot muzeja 3.stāva Detektīvkarti. Un tad ir iespēja piedalīties astoņās detektīvoperācijās un satikt muzeja slavenību. Mūsu grupa ar to veiksmīgi tika galā.  Un gribas domāt, ka muzeja apmeklējums paliks kā radošs noslēpums vēl daudziem detektīva cienīgiem apmeklējumiem un atklāsmēm nākotnē.

     Pēc “runājošā vēdera” ieteikumiem ieskatījāmies dažu bistro un ātro ēdināšanas uzņēmumu virtuves koncepcijās un pat nobaudījām kādu no piedāvātajiem kārumiem. Tuvojās laiks arī  saldajam ēdienam -  Operas koncertam.  Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zāle uzņēma mūs atturīgi un galanti.  Zāle ir neliela, īpaši veidota  kamermūzikas koncertiem. Bet šeit ir tā neatsveramā klātbūtnes sajūta, kuru nevar notvert lielajās koncertzālēs. Tāpēc arī visi jutāmies nedaudz samulsuši un bikli, jo būsim tik tuvu klāt māksliniekiem viņu radošajā improvizācijas  procesā. “Dienvidu saules promenāde”, tāda ir koncerta noskaņa, kuru  meistarīgi radīja   trīs mūziķi - bijusī liepājniece, tagad  izcila pianiste, koncertmeistare, laikmetīgās mūzikas trio Art-i- Shock dalībniece Agnese Egliņa, Marlēna Keine (soprāns) – spoža un aktieriski pievilcīga dziedātāja  gan operas, gan operetes žanrā.  Māksliniece piedalījusies Igaunijas Nacionālās operas, Latvijas Nacionālās operas un Latvijas Operetes fonda iestudējumos.  Mihails Čuļpajevs (tenors) sevi ir pierādījis kā izcilu solistu Latvijas Nacionālajā operā jau vairāku sezonu garumā. Un 2017. gadā mākslinieks ieguva LNO fonda Gada bavu kategorijā Labākais operas solists.  Programmā tiešām bija ļoti “saulaini “ un “ karsti” skaņdarbi spāņu un itāļu temperamenta piesātināti. Skanēja Kamila Sensānsa, Luidži Arditi, Hosē Serano, Ruperto Čapī, Manuela Penelji un citu komponistu liriskas ārijas un straujas  kanconas.  Kaut gan lietus un vējš mēģināja kliedēt saulaino noskaņu pēc koncerta, visi dziļi sirdī ieslēdza  dienvidu saules dāvāto siltumu, gaisīgo  noskaņojumu un izcilo sniegumu.

Uz drīzu tikšanos nākošajā braucienā!

Anita Cera,

Pāvilostas Mūzikas skolas skolotāja.

 

« Atpakaļ