Sestdiena, 23.11.2024
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Kā top maizīte?

Kā top maizīte?

17.03.2015
   Ir  sena  paruna  - „Labāk  vienu  reizi  redzēt, nekā 100 reizes  dzirdēt”. Tāpēc  mēs, pedagogi, nolēmām,  ka  Vērgales  bērnudārza  vecāko  grupiņu  derētu  aizvest  mācību  ekskursijā  uz  maizes  ceptuvi. Un tā 4. marta  rītā kāpām  autobusā  un  braucām  uz  Sakas  pagasta  „Ievlejām”.
    Mūsu  novadā, garšīgu  lauku  maizīti  pēc  sentēvu  metodēm - abrā  mīcītu un ar  malku  kurinātā  krāsnī ceptu var  atrast  vairākās  vietās, arī  Vērgales pagastā. Bet mēs  šoreiz  izvēlējāmies Sakas  pagasta  „Ievlejas”, jo tur  bērni  paši  var  piedalīties  maizes  cepšanas  procesā.
    „Ievleju” saimniece  Agita  Pētersone ar  bērniem  runāja par  labības  sēšanu un  kulšanu, par  miltu  malšanu,  mīklas  iejaukšanu un maizes  cepšanu. Tas  jaukākais  jau  bija tas, ka  maizes  kukulīšus  bērni  varēja  veidot  paši -  katrs  savu. Kad  maizīte  bija  iešauta  krāsnī  un  cepās, saimniece  mūs  cienāja  ar  tēju  un  medusmaizēm. Cik tas bija  garšīgi!  Tā  kā  maizītei  jācepas  50  minūtes, tad  mums  atlika  laika  apskatīt  „Senlietu  krātuvi”, kuras  sirds  un  dvēsele  ir  „Ievleju” saimnieks  Jānis  Pētersons. Viņš  bērniem  visu  izrādīja, izstāstīja  un  atbildēja  uz  neskaitāmiem  jautājumiem. Un tad  pienāca tas  brīnišķīgais  brīdis, kad  maizīte  ir  izcepusies un  to ņem  ārā  no  krāsns. Katrs bērns  savu  kukulīti  varēja  vest  uz   mājām  un  pacienāt  savus  vecākus, brāļus  un  māsas. Bērni  bija  priecīgi - kā pēc  labi  padarīta  darba.  Un tā jau tas arī bija.
     Mūsu  visu  vislielākais paldies „Ievleju” saimniekiem par  viņu  viesmīlību!
                                                                                                                               
Iestādes  vadītāja
 
 
 
 

 

« Atpakaļ