Kā top maizīte?
17.03.2015
Ir sena paruna - „Labāk vienu reizi redzēt, nekā 100 reizes dzirdēt”. Tāpēc mēs, pedagogi, nolēmām, ka Vērgales bērnudārza vecāko grupiņu derētu aizvest mācību ekskursijā uz maizes ceptuvi. Un tā 4. marta rītā kāpām autobusā un braucām uz Sakas pagasta „Ievlejām”.
Mūsu novadā, garšīgu lauku maizīti pēc sentēvu metodēm - abrā mīcītu un ar malku kurinātā krāsnī ceptu var atrast vairākās vietās, arī Vērgales pagastā. Bet mēs šoreiz izvēlējāmies Sakas pagasta „Ievlejas”, jo tur bērni paši var piedalīties maizes cepšanas procesā.
„Ievleju” saimniece Agita Pētersone ar bērniem runāja par labības sēšanu un kulšanu, par miltu malšanu, mīklas iejaukšanu un maizes cepšanu. Tas jaukākais jau bija tas, ka maizes kukulīšus bērni varēja veidot paši - katrs savu. Kad maizīte bija iešauta krāsnī un cepās, saimniece mūs cienāja ar tēju un medusmaizēm. Cik tas bija garšīgi! Tā kā maizītei jācepas 50 minūtes, tad mums atlika laika apskatīt „Senlietu krātuvi”, kuras sirds un dvēsele ir „Ievleju” saimnieks Jānis Pētersons. Viņš bērniem visu izrādīja, izstāstīja un atbildēja uz neskaitāmiem jautājumiem. Un tad pienāca tas brīnišķīgais brīdis, kad maizīte ir izcepusies un to ņem ārā no krāsns. Katrs bērns savu kukulīti varēja vest uz mājām un pacienāt savus vecākus, brāļus un māsas. Bērni bija priecīgi - kā pēc labi padarīta darba. Un tā jau tas arī bija.
Mūsu visu vislielākais paldies „Ievleju” saimniekiem par viņu viesmīlību!
Iestādes vadītāja
« Atpakaļ