Ceturtdiena, 18.07.2024
Rozālija, Roze

Pāvilostas rokdarbnieces atklāj savu izstādi

Pāvilostas rokdarbnieces atklāj savu izstādi

18.04.2017
     Pāvilostas novada pašvaldības izstāžu zālē 12. aprīlī jau trešo gadu pēc kārtas tika atklāta pāvilostnieču rokdarbu izstāde. Ar katru gadu, pieaicinot jaunus rokdarbniekus, izstāde kļūst aizvien plašāka. Šogad izstādei dots nosaukums “Raibo sapņu lidojums” un tajā savus darbus izstādījušas turpat 30 Pāvilostas rokdarbnieces no audēju pulciņa „Lumstiņš” un rokdarbu pulciņa „Spundiņš”, kā arī bibliotēkas zālītē skatāma Pāvilostas vidusskolas 5. – 8. klašu skolnieču rokdarbi.
     Izstādē “Raibo sapņu lidojums” apskatāmi turpat 60 zeķu pāri, vairāk kā 20 cimdu pāru, 18 austas sedziņas, īpaši modelēti un izšūti apģērbi, cepures, šalles, plecu lakati, rotaļlietas, spilvendrānas, aksesuāri un daudzi citi skaisti rokdarbi, katrs ar savu krāsu un stāstu. Kādam cimdu pārim pielikta zīmīte “Mani pirmie…”, parādot to, ka lielie darbi sākas no pavisam vienkāršām lietām.
     Vislielākais darbs ieguldīts Pāvilostas rokdarbu pulciņa "Spundiņš" dalībnieču darinātajā musturdeķī, piesaistot mākslinieci Tamāru Kurzemnieci un modisti Agritu Vīksnu. Tam veltīts ļoti ilgs laiks un liels, skrupulozs darbs. Taču gala rezultāts ir iespaidīgs – skaistā sienas sega no 54 kvadrātiņiem izklāta pa visu sienu un priecē ik viena izstādes apmeklētāja aci.  Rokdarbu pulciņa "Spundiņš" dalībniece Velta Citskovska atklāja, ka idejas par musturdeķa darināšanu autore ir Valija Vīgante, kura ierosināja mazos dzijas kamoliņus, kas palikuši pāri un sakrājies pilns grozs, nemest ārā, bet lietderīgi izmantot, darinot raibus kvadrātiņus ar Pāvilostas simboliku un pilsētai raksturīgajam krāsām. Izstādes atklāšanā rokdarbnieces atcerējās ne vienu vien amizantu un smieklīgu gadījumu saistībā ar musturdeķa darināšanu. Vienubrīd pat licies, ka ideju par musturdeķi realizēt nesanāks, bet galu galā, atsaucoties un izpalīdzot daudziem pāvilostniekiem, viss pakārtojies veiksmīgi.
       Muzikālu sveicienu izstādes darbu autorēm un visiem apmeklētājiem sniedza Pāvilostas Mūzikas skolas ģitārspeles audzēkņi.
     Liels nopelns izstādes iekārtošanā un mākslinieciskajā noformējumā ir Tamārai Kurzemniecei, kura ar lielu neatlaidību un atbildības sajūtu līdz pat pulksten sešiem no rīta iekārtoja izstādi.
    Izstādi organizē Pāvilostas bibliotēka sadarbībā ar Pāvilostas rokdarbu pulciņu „Spundiņš”, audēju pulciņu „Lumstiņš”  un Pāvilostas vidusskolas mājturības un tehnoloģijas skolotāju Intu Vīganti. izstāde būs apskatāma līdz 31. maijam.
 
Marita Kurčanova,
sabiedrisko attiecību speciāliste
 
Foto un video: M. Kurčanova
 
« Atpakaļ