Ceturtdiena, 18.07.2024
Rozālija, Roze

Lieldienas atzīmē visā novadā

Lieldienas atzīmē visā novadā

19.04.2017

   Šogad Lieldienas visā pasaulē atzīmēja aprīļa vidū. Laikā, kad dienas kļuvušas garākas, naktis nedaudz siltākas un biežāk redzam saulīti ritināmies pa debess jumi.

     Tomēr tieši šogad Lieldienās laiks mūs lutināja gan ar siltiem saules stariem un mērenu vēja plūsmu, gan ar "cīruļu puteni" pirmajās Lieldienās. Šis ir ļoti interesants laiks, kad pavasaris jau dabā ievilcis savus pirmos otas triepienus, bet arī vēl ziema ik pa brītiņam par sevi atgādina ar baltām sniega pūkām un sarmu, kas vēl agrajās rīta stundās sedz savu kristālspožo seģeni pār zemi.

 

Lieldienu svinēšana Vērgalē

   Ar stipru vēju, sniegu un ziemai raksturīgiem laika apstākļiem atnāca pirmās Lieldienas Vērgalē. Vērgales centru rotāja pūpolkoks pilns ar daudzkrāsainām olām, zaķu ģimene ar krāsainu olu grozu, bet lielajā ligzdā, lejā pie muzeja, Vērgales gulbis bija “sadējis” sešas lielas un krāsainas olas. Vērgales centrā bērniem par prieku ieradās arī īsta zaķu ģimene – zaķene ar pieciem zaķēniem no Raizeru ģimenes saimniecības. Šeit bija arī iespēja pārbaudīt tītara olas stiprumu un iegūt balvu. Lieldienu svinēšana iesākās Vērgales kultūras namā ar Vērgales kultūras nama bērnu dramatiskā kolektīva ludziņu “Kā Garausis Lielais Dējējs olas dēja”. To palīdzēja uzzināt Dagnija un Anete Tomaševskas, Sindija un Denija Rusiņas un Viktorija Edija Vihmane. Bērnu dramatiskā teātra dalībnieki un tā vadītāja Velga sveica visus un, vēlot priecīgas Lieldienas, dāvāja katram pa mazai oliņai, bet skatītājiem uzdeva jautājumus par Lieldienu noformējumu Vērgalē. Tie, kuri atbildēja pareizi saņēma nelielas saldumu balvas. Pēc tam divas komandas sacentās par to, kurš ātrāk saģērbs Lieldienu zaķi! Un tā kā tajā mirklī sāka spīdēt saule un bija pierimis putenis, visi tika aicināti uz aktivitātēm brīvā dabā. Lieldienu sportiskās atrakcijas vadīja Velga un Vērgales sporta nama vadītājs Dzintars Semenkovs. Paši drosmīgākie un aktīvākie sadalījās komandās, lai veiktu stafetes un reizē arī sasildītos. Sacensībās parādīja veiklību ejot ar koka kājām, lecot ar maisu un slēpojot pa četriem. Izveicību varēja parādīt arī nesot, lobot un ēdot olas uz ātrumu, bet spēks bija vajadzīgs, lai komandā pārvietotu lielās Vērgales Gulbja olas! Šajās Lieldienās tika ne vien tradicionāli ripinātas  olas, bet arī noskaidrots, kura ola visātrāk noripos no kalna! Pēc lauka aktivitātēm atkal svētki turpinājās kultūras namā, kur Vērgales pamatskolas folkloras kopa “Čabraki” visus aicināja uz rotaļām. Ikviens varēja izlocīt kājas un dziedāt līdzi “Kur tu teci, gailīti?”, dejot un dziedāt līdzi “Caur sidraba birzi gāju” un citās rotaļās. Pēc tam folkloras kopa aicināja visus uz radošajām darbnīcām, kur gan liels gan mazs varēja darināt saulītes. Vērgales kultūras namā visas dienas garumā varēja apskatīt Vērgales pamatskolas skolēnu zīmējumus un glezniņas, kas tapušas vizuālās mākslas stundās. Prieks, ka šajos svētkos kopīgi darbojās gan ģimenes, gan dažādas paaudzes.

      Vērgales kultūras nama vadītāja saka paldies čaklajiem “zaķīšiem”, kas palīdzēja tapt un novadīt svētkus – Dzintaram Semenkovam, Ingai Čipānei, Vitai Bražei, Raizeru ģimenei, Maritai Kalējai un visiem Lieldienu svētku dalībniekiem!

Korespondente Vita Braže

Foto: V. Braže

 

 

Lieldienas Saraiķos

    Otrajās Lieldienās lieli un mazi saraiķnieki pulcējās kafejnīcas “ER-AR-MI” pagalmā, lai svinētu šos pavasara svētkus. Rīts nemaz neatgādināja pavasari, jo naktī bija atnākusi ziema. Uz pasākumu pat bija ieradies Lieldienu zaķis, tikai šoreiz no sniega. Bērniem kā allaž prieks par zaķa darbiem, jo vietvietām pagalmā tas bija paslēpis pa šokolādes olai, kuras bērni dūšīgi meklēja! Bet lai vasarā nekostu odi, tad kārtīgi jāizšūpojas. Lielākie bērni izšūpoja arī mazākos. Notika arī Lieldienu olu izstāde. Tie, kuri piedalījās saņēma par to saldumu balviņas. Visjautrākā tomēr ir olu ripināšana. Kādam paveicas, citam nē, bet dažs sapelnīja sev pilnu groziņu ar olām, arī šokolādes. Tradicionāli tika veidots kopīgs foto. Bija jāpasteidzas, jo svinot svētkus nemanot ziemu bija nomainījis pavasaris un sniega zaķis gatavojās mukt prom kaut kur, kur ir aukstāks. Ejot rotaļās nemanot sniegs bija pazudis un bija laiks ēst pantāgu. Saraiķu bibliotēkas vadītāja Inguna saka mīļu paldies  jaukajiem palīgiem - Karlīnai, Sendrai un Kristapam! Paldies arī Annijai un Saivai! Un, protams, vislielākais paldies jaukajai viesu mājas "Zariņi" saimniecei Ilmai par atļauju darboties viņas pagalmā!

Korespondente Vita Braže

Foto: V. Braže

 

Lieldienu ieskandināšanas koncerts Pāvilostā

Pāvilostas pilsētas kultūras namā otrajās Lieldienās lieli un mazi pāvilostnieki un pilsētas viesi pulcējās uz ieskandināšanas koncertu “Sveiciens pavasarim”. Saules pielietajā kultūras nama zālē mazliet nobijies lidinājās mazs taurenītis Pauliņa, skatoties un pētot sanākušos ļaudis. Tauriņu meitenīte vēlējās noskaidrot, kas ir Lieldienas un kā tās svinamas? Caur deju un dziesmu mazais taurenītis pamazām iepazina svētkus, dāvāja krasainas olas un skaistus pavasara ziedus. Ar taurenīti kopā dziedāja un dejoja Pāvilostas pilsētas kultūras nama 1.- 4., 3.- 6. un 5.- 9. klašu tautisko deju kolektīvi, vidējās paaudzes deju kolektīvs “Mārsils” un sieviešu koris “Sīga".

Sabiedrisko attiecību speciāliste Marita Kurčanova

Foto: M. Kurčanova

 

Ziemupes Lieldienas

   Ziemupnieku Lieldienu rīts iesākās ar Lieldienu Dievkalpojumu baznīcā. Tur bija sapulcējušies ap 40 baznīcēnu. Šogad bija sagadījies tā, ka arī vienīgās šūpoles, kurās varēja kārtīgi izšūpoties, bija baznīcas šūpoles.

     Lieldienu rotaļas Ziemupes centrā bija jautras un prieka pilnas. Darījām visu, kas tajās pienākas, – ripinājām olas, dējām olas, nesām olas, skrējām stafetes. Mūsu pulciņš nebija liels, tāpēc aktivitātēs piedalījāmies visi.

     Paldies Andrim par Ziemupes Lieldienu zaķi!

Daina Vītola

Foto: D. Vītola

« Atpakaļ