Sestdiena, 18.05.2024
Inese, Inesis, ēriks

ITĀLIJĀ GŪST VĒRTĪGU PIEREDZI

ITĀLIJĀ GŪST VĒRTĪGU PIEREDZI

28.04.2017

    No 2. – 8. aprīlim starpskolu stratēģiskā projekta ‘’Healthy Living and Equal Opportunities Through Sport’’ ietvaros  Vērgales pamatskolas komanda piedalījās projekta mācību aktivitātēs Itālijas skolā Instituto Comprensivo di Nole.  

     Aktivitātēs piedalījās ap 80 skolēniem un skolotājiem no 7 valstīm - Portugāles, Itālijas, Spānijas, Rumānijas, Grieķijas, Polijas un Latvijas.
    Mūsu skolu pārstāvēja 4 skolēni- M.Gedmins, J.Dunkers, P.Pelnēna, E.Miltiņa un 2 skolotājas - I.Meļķe un M.Kalēja.

    Tās bija piecas darba un iespaidu pilnas dienas. Mēs piedalījāmies dažādās darbnīcās - veicot uzdevumus, veidojām plakātus, kopīgi sportojām,  prezentējām savu veikumu. Caur spēlēm, uzdevumiem, dejām un tradicionālajiem cienastiem iepazinām mūsu draugu valstis, kā arī iepazīstinājām ar mūsu Dzimteni – Latviju.

    Satiekoties ar skolēniem un skolotājiem, visvairāk bijām pārsteigti par mierīgo un pozitīvo gaisotni, augsto organizatorisko līmeni. Piedaloties projektā, mūsu skola ir ieguvēja, jo rodas jaunas sadarbības iespējas ar EU izglītības iestādēm, un arī mūsu skolas skolēniem ir iespēja paplašināt savu redzesloku un prasmi uzņemt viesus. Mums šī nedēļa deva jaunas idejas, pārliecību, ka visi kopā spējam daudz.

    Pēc katras šādas mobilitātes var teikt tikai vienu, ka skolēni to atkārtotu vēl un vēl, jo ir tik daudz labu lietu, ko viņi ir ieguvuši - draugi, jauna pieredze, cita kultūra, citas tradīcijas. Viņi var novērtēt savu dzīvi Latvijā un salīdzināt, saredzēt priekšrocības un trūkumus. Un noteikti var sacīt, ka iegūtā pozitīvā pieredze palīdzēs viņu turpmākajā dzīvē.

    Izsakām pateicību visiem projektā iesaistītajiem skolēniem, vecākiem, kolēģiem par sapratni, atsaucību un atbalstu, strādājot pie šī projekta!

     Mūsu lielais paldies Vitai Cielavai par sagādāto cienastu – garšīgo Jāņu sieru un “Ievleju” saimniecei par maizīti!

    Projekta aktivitātēm varat sekot līdzi ‘’Facebook’’ mājas lapā -  "Vērgales pamatskola".  

Ivita Meļķe, projekta koordinatore,

Vērgales pamatskolas skolotāja

Foto: I. Meļķe

 

Skolēni atceras Itālijā pavadīto laiku.

     Katram no dalībniekiem par šo laiku Itālijā ir savas atmiņas un iespaidi, kā arī notikumi, kas vēl ilgi paliks atmiņā. Taču par svarīgākajiem ieguvumiem visi dalībnieki ir vienisprātis – jauni draugi, pieredze un padziļināta valodas apguve. Visi četri projekta dalībnieki atzīst, ka šis ir bijis viens no interesantākajiem pasākumiem, kādā nācies piedalīties. Itālijā pavadītais laiks bijis grūts, taču piesātināts dažnedažādām aktivitātēm. Pirmā diena tiek aizvadīta Instituto Comprensivo di Nole skolā, kur notiek iepazīšanās un dažādas sporta aktivitātes skolas sporta zālē. Bet mazliet brīvākā brīdī ir iespēja iestiprināties ar cienastu, ko katram dalībniekam sagatavojusi itāļu ģimene, pie kuras viņš apmeties. Mūsu skolēni par to bija ļoti pateicīgi un ar prieku cienāja arī savus draugus. Nākamās dienas jau aizrit citā vietā – Bardonecchia olimpiskajā ciematā. Arī šeit dienas ritēja pēc stingri saplānota grafika. Kā pastāstīja mūsu skolas skolēni, tad komunicēt ar pārējo valstu dalībniekiem sanācis samērā maz, jo brīvā laika bijis ārkārtīgi maz, jo no rīta līdz vakaram bijusi tikai aktīva darbošanās. Skolēni atzina, ka labprāt būtu devušies arī ekskursijās, apskatījuši tuvējās pilsētas un iepazinuši itāļu kultūru, bet noslogotā dienas režīma dēļ tas nav izdevies. Taču neskatoties uz darbiem un aktivitātēm piesātinātajām dienām, nedaudz tomēr izdevies apskatīt Itāliju. Mūsu dalībnieki saka, ka atmiņās šī valsts paliks ar gleznainām dabas ainavām un skaistiem kalniem. Olimpiskā ciemata pilsētiņa ir skaista un salīdzinoši klusa pilsētiņa, bet ar ļoti mainīgiem laika apstākļiem. Ikvienu no mūsu skolas bērniem pārsteidzis tas, cik labā līmenī bijusi ēdināšana. Galdā celti ne tikai itāļu virtuves populārie ēdieni – pica un pasta, bet vēl daudz, daudz kas cits. Šajā projektā no Itālijas piedalījās arī divi bērni ar īpašām vajadzībām. Pārsteidzoši bijis tas, cik brīvi viņi abi jutušies, iesaistījušies visās iespējamās aktivitātēs un ne mirkli nav bijuši atstumti.

     Šīs tikšanās laikā katra valsts sevi prezentēja dažādos veidos. Uz Itāliju tika vests arī cienasts, kas populārs katrā no valstīm. Vērgales pamatskolas pārstāvji Latviju prezentēja ar populāro dziesmu “Welcome to My Country” un cienastā galdā liekot Jāņu sieru, rudzu maizi un konfektes “Gotiņa”. Ja Latvijā rudzu maizi ēdam teju katru dienu, tad Itālijā tā ir īsts brīnums, jo šeit pārtikā tiek lietoti baltie milti. Savukārt kultūras vakaros arī katrai valstij bija iespēja par sevi pastāstīt. Mūsu skolēni pārējos iepazīstināja ar latviešu tautas dejām – Plaukstiņpolku, Pankūku danci un Cūkas dīriķos. Pārējo valstu pārstāvji aktīvi iesaistījās un dejoja līdzi ar lielu degsmi. Savukārt mūsējie iepazinās ar poļu , grieķu, rumāņu un citu valstu tautas dejām.

     Pēdējā aktivitāšu diena tika vadīta Turīnā. Šeit, Castello laukumā dalībnieki no visām valstīm piedalījās zibakcijā -  FLASHMOB. Visi kopā dejoja deju, kuru iepriekš bija apguvuši itāļu skolēnu vadībā. Pēdējās dienas aktivitāšu virpulī mūsu skolēni tomēr vēl paspēja kaut nedaudz apskatīt pilsētu. Šajās, Itālijā pavadītajās, dienās tikpat kā netika izmantoti mobilie telefoni. Pirmkārt, lielās aizņemtības dēļ, un otrkārt, nebija labs interneta pārklājums. Ar saviem vecākiem bērni sazinājās kolektīvi, jeb skolotāja visiem nosūtīja īsziņas, ka viss ir kārtībā. Un tad jau gluži nemanot bija pienācis atvadu vakars, ar aizkustinājuma asarām acīs un patīkamām emocijām piepildīts. Paula, Elīna, Markuss un Jānis projekta laikā ieguvuši daudz jaunu draugu un turpina kontaktēties ar tiem. Vislielākais paldies vecākiem, skolotājiem un pasākuma organizatoriem par sapratni, palīdzību un ieguldīto darbu! 

Vita Braže

« Atpakaļ