Sestdiena, 18.05.2024
Inese, Inesis, ēriks

Pāvilostā notiek skaļās lasīšanas sacensības jeb “X faktors” lasīšanā

Pāvilostā notiek skaļās lasīšanas sacensības jeb “X faktors” lasīšanā

04.12.2017

    Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar Latvijas bibliotēkām uzsāk jaunu Skaļās lasīšanas sacensību, iesaistot 11 līdz 12 gadus vecus (5. un 6. klašu) skolēnus.

   Uzsākot jaunu lasīšanas konkursu, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs vēlas pilnveidot bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļajai lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, saliedēt bērnus kopīgām lasīšanas aktivitātēm, kā arī veicināt lasītprieku.

     Arī Pāvilostas novada Pāvilostas bibliotēka sadarbībā ar Pāvilostas vidusskolas skolotāju Annu Kaži iesaistās šajā konkursā, un 30. novembrī skolēniem tika noorganizēta Skaļās lasīšanas sacensību pirmā kārta, kurā  piedalījās Pāvilostas vidusskolas 5. un 6. klases skolēni, kopumā 20 skaļie lasītāji.

      Dalībnieki bija izvēlējušies aizraujošas grāmatas, par kurām bija jāpastāsta, kāpēc izvēlējies tieši šo grāmatu, un jāizlasa neliels ievads, lai klausītājam ir saprotams grāmatas un stāsta saturs, kuru lasa. Katram lasītājam tika dotas 3 līdz 5 minūtes izvēlētā grāmatas fragmenta skaļajai priekšlasīšanai. Skolēni ar cieņu un uzmanību klausījās klases biedru uzstāšanos un šim konkursam deva savu nosaukumu “X faktors lasīšanā”.

     Katras klases ietvaros tika noteikti pirmo trīs vietu ieguvēji. Tā 5. klasē 3. vietu uz diviem dalīja Roberts Vaškus un Daniela Tuze, 2. vietu ieguva Gabriela Vagotiņa-Vagule, savukārt 1. vietā ierindojās Rainers Zamarītis. Bet 6. klasē 3. vietu ieguva Ralfs Rojs Kristapsons un Kristiāns Gertsons, 2. vietā ierindojās Mārcis Zīlītis, bet godpilno 1. vietu saņēma Rihards Buncis.

      Bērni tika vērtēti punktu sistēmā no 6 līdz 10, kur 6 bija viduvējs rādītājs, bet 10 – izcils sniegums. Žūrijas vērtēšanas veidlapās tika izvirzītas deviņas pozīcijas, pēc kurām tika vērtēti un likti punkti katram dalībniekam par grāmatas fragmenta priekšlasījumu. Piemēram, dalībnieks lasa piemērotā tempā, klausītājam tiek nodotas emocijas, stāsts aizrauj auditoriju, stāsta oriģinalitāte u.c. Žūrija ilgi apspriedās un, pēc iegūto punktu kopvērtējuma, nolēma, ka skaļās lasīšanas vietējā mēroga uzvarētājs ir RAINERS ZAMARĪTIS no 5. klases.

    Sacensības notiek trijās kārtās: vietējā, reģionālā mērogā un nacionālais fināls Rīgā. Diemžēl uz Rīgu varēs doties tikai viens lasītājs no Liepājas reģiona, tāpēc turēsim īkšķus par mūsu lasīšanas čempionu Raineru Zamarīti, kuram jau janvārī būs jādodas uz Liepāju uz reģionālā mēroga skaļās lasīšanas konkursu.

     Konkursā reģionālā mēroga uzvarētājs lasīs vienu fragmentu no izvēlētās grāmatas un vienu fragmentu no citas, iepriekš nezināmas grāmatas, kas viņam tiks iedota fināla norises rītā. Valsts fināls būs krāšņi svētki, uz kuriem tiks ielūgta visa lasīšanas čempiona klase. Starp lasīšanas sesijām uzstāsies populārs mākslinieks vai mūziķu grupa. Valsts lasīšanas čempions saņems oficiālu trofeju (kausu) skolai, kas nākamajā gadā ceļos tālāk. Valsts čempions uz gadu tiks iecelts par Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktoru – iedvesmotāju.

         Dalībniekus vērtēja žūrija - Velta Citskovska, Marita Horna un es – Mairita Vītola. Jāatzīstas, ka tas nemaz nebija viegli, jo bērni bija ļoti centušies un labi sagatavojušies, bet mums bija jāvērtē pēc daudziem noteiktiem kritērijiem.

          Paldies Marita Hornai, Veltai Citskovskai, skolotājai Annai Kažei un, protams, pasākuma dalībniekiem!

Uz satikšanos “X faktors lasīšanā 2018”!

                                                                                                           

Pāvilostas bibliotēkas vadītāja Mairita Vītola

 

Foto: M. Vītola

Pāvilostas vidusskolas 5. kalse

Pāvilostas vidusskolas 6. klase

 

« Atpakaļ