Svētdiena, 19.05.2024
Sibilla, Teika, Lita

Vērgales muzejā no 5.-28.februārim bija skatāma Tukuma muzeja ceļojošā izstāde „Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss”

Vērgales muzejā no 5.-28.februārim bija skatāma Tukuma muzeja ceļojošā izstāde „Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss”

01.03.2017
     Izstāde ir UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā iekļautas Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāsīm. Minētajām vēstulēm ir nozīme Latvijas vēstures lappusēm, tās raksturo padomju laika prātam neaptveramos traģiskos notikumus – padomju okupācijas režīma represijām pret Latvijas iedzīvotājiem. 
    43 vēstules atrodas 7 muzejos: Tukuma muzejā, Latvijas Okupācijas muzejā, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Aizkraulkes, Daugavas, Madonas, Talsu muzejos. Rakstniecības un mūzikas muzejā.
     Cik daudz pārdzīvojumu asaru, asiņu izliets...cik daudz dzīvību zaudēts...tie kvalificējami kā noziegumi pret cilvēci.
     Pēc aptuvenām aplēsēm – Staļina laikā Sibīrijā nomitināti vairāk nekā 167 000 Latvijas iedzīvotāju, tai skaitā tūkstošiem mazgadīgu bērnu. 1941. gada 14. jūnijā tika izsūtīti 15443 cilvēki.
     1949. gada 25. martā – 44271 – šajā skaitā iekļauti tie, kuri nebija uz vietas 25. martā, bet izsūtīja vēlāk. Minētie dati ir LVA darbinieku precizētie skaitļi.
      Šādi notikumi nedrīkst atkārtoties, ikviens būsim modrs un sargāsim valsts vērtības.
 
Vērgales muzeja vadītāja Mirdza Sīpola
 
Foto: V. Braže
 
 
 
« Atpakaļ