Svētdiena, 30.06.2024
Tālivaldis, Mareks

REHABILITĀCIJAS NOLŪKOS PĀVILOSTĀ IERODAS UKRAIŅU BĒRNI

REHABILITĀCIJAS NOLŪKOS PĀVILOSTĀ IERODAS UKRAIŅU BĒRNI

10.07.2017

  2015. gada 27. martā starp Ukrainas Republikas, Ļvovas apgabala, Gorodok pilsētu un Latvijas Republikas Pāvilostas novada domi tika noslēgta sadraudzības deklarācija ar mērķi veicināt sadarbību ekonomikas, izglītības, kultūras, ekoloģijas, sporta, tūrisma un sociālajā jomās. Vairākkārt Pāvilostas novada domes delegācija viesojusies Ukrainā Gorodok pilsētā, bet Gorodok delegācija apmeklējusi Pāvilostas novada pašvaldību. 2015. gada augustā Pāvilostas Upesmuižas estrādē notika arī pasākums “Ar mīlestību no Ukrainas” ar ukraiņu mākslinieku un amatnieku piedalīšanos, savukārt jau divus gadus pēc kārtas Pāvilostas novada pašdarbnieku kolektīvi piedalās Ukrainas rīkotajā festivālā “Gucuļu brinza”.

      Vairākkārt viesojoties Gorodok pilsētā Ukrainā un tiekoties ar Gorodok mēru, Pāvilostas novada domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons izteica piedāvājumu Gorodok vadībai rehabilitācijas nolūkos Pāvilostas novadā uzņemt ukraiņu bērnus, kuru ģimenes cietušas Ukrainas- Krievijas konfliktā. Ar lielu pateicību šo ziņu uzņēma Gorodok mērs Romāns Košaks. Līdz ar to 2017. gada pirmā puse tika veltīta daudzām sarakstēm starp Gorodok pilsētu un Pāvilostas novada pašvaldību, lai jau jūlija mēnesī Pāvilostā varētu ierasties Gorodok bērni.

        4. jūlijā Pāvilostā uz nedēļu ilgu rehabilitāciju ieradās 7 ukraiņu bērni un Gorodok pilsētas 5. skolas direktore Oksana Iščuka. Kā pastāstīja skolas direktore Oksana, divi zēni 2013. gada novembrī Kijevā notiekošajā Maidanā zaudējuši tēvus, bet pārējiem pieciem bērniem tēvi piedalījušies gan Maidana protestos Kijevā, gan Ukrainas austrumos notiekošajās kaujās, bet tie veiksmīgi atgriezušies mājās Gorodokā.

       Ukraiņu bērniem un pavadonei Oksanai apmeklēja gan Pāvilostas pilsētu un novadu, gan devās nelielā ekskursijā uz Ventspili, savukārt sestdienā bērni apmeklēja Pāvilostā notiekošos Zvejnieku svētkus. Par ukraiņu bērniem šajā viesošanās reizē rūpējās un viņus latviskajā vidē integrēja Pāvilostas novada Bērnu un jauniešu centra vadītāja Sintija Spriņģe un Pāvilostas bērni, kas regulāri apmeklē jauniešu centru un kuriem ir kaut nelielas krievu un angļu valodas zināšanas. Tādējādi Pāvilostas novada domes vēlas, lai savstarpējā pilsētu sadraudzība notiek ne tikai domes vadības līmenī, bet arī lai ukraiņu bērni atrod sev jaunus draugus šeit pat Latvijā – Pāvilostā.

 

Marita Kurčanova,

Sabiedrisko attiecību specialiste

 

Foto: M. Kurčanova, S. Spriņģe, V. Ģēģere

 

4. jūlijā Pāvilostas novada domē ieradās ukraiņu bērni un 5. skolas direktore Oksana.

Attēlā no kreisās: Pāvilostas novada Bērnu un jauniešu centra vadītāja Sintija Spriņģe, Pāvilostas novada pašvaldības projektu koordinatore Vizma Ģēģere, Gorodok pilsētas 5. skolas direktore Oksana Išuka, ukraiņu bērni: Pavlo, Maksims, Kristina, Sofija, Taras, Viktorija, Tatjana un Pāvilostas novada domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons.

5. jūlijā ukraiņu bērni un skolas direktore Oksana Pāvilostas Bērnu un jaunieša centra dalībnieku pavadībā iepzina Pāvilostas Bērnu un jauniešu centru, sportisko aktivitāšu iespējas blakus jauniešu centram, kā arī apmeklēja Pāvilostas Sērfskolu un pludmali.

6. jūlijā ukraiņu bērni ar skolotāju devās izbraucienā pa Pāvilostas novadu. Viņi apmeklēja maizes ceptuvi "Ievlejas", Akmeņraga bāku un viesu māju "Laikas", kur arī baudīja tradicionālo zivju zupu. Dienas noslēgumā Pāvilostas Bērnu un jauniešu centrā kopā ar pāvilostniekiem tika ceptas pankūkas un ēstas vietējās zemenes.

7. jūlijā viesiem no Ukrainas tika piedāvāta iespēja iepazīt vienu no Pāvilostai tuvu esošajām lielajām pilsētām. Šoreiz ekskursiju organizējām Ventspils pilsētā, kas ir ļoti draudzīga un interesanta bērniem. Viesojoties Ventspilī, apmeklējām Ventspils Brīvdabas muzeju un izbraucām ar bānīti, pabijām Planetārijā un devāmies stundu garajā braucienā ar kuģi "Hercogs Jēkabs". Tāpat bērniem bija iespēja iepazīt Ventspils vecpilsētu un pludmali.

8. jūlijā Pāvilostā notika Zvejnieku svētki, kurā ukraiņu bērniem un skolotājai Oksanai bija iespēja gan iepazīt latviešu kultūru un ēdienus, gan izbraukt ar laiviņu jūrā, kā arī visu dienu baudīt svētku programmu. Vakarpusē Ukrainas viesi apmeklēja arī svētku koncertu un balli Upesmuižas parkā.

9. jūlijā ukraiņu bērni un skolotāja Pāvilostas bērnu pavadībā apmeklēja Pāvilostas novada tūrisma informācijas centru, lai iegādātos piemiņas lietas, ko pārvest mājās. Vēlā pēcpusdienā, noskatoties LTV1 dienas ziņās Aizputes TV sižetu par viņu viesošanos Pāvilostā, viesi devās mājupceļā.

 

LTV1 VIDEO SIŽETU SKATĪT ŠEIT

« Atpakaļ