Sestdiena, 18.05.2024
Inese, Inesis, ēriks

Trīs dienas svin Pāvilostas pilsētas svētkus!

Trīs dienas svin Pāvilostas pilsētas svētkus!

26.05.2017

    Mazajai Kurzemes pilsētiņai pašā Baltijas jūras krastā – Pāvilostai - šogad maija vidū tika atzīmēta nu jau 138. dzimšanas diena. Pāvilostas pilsētas svētki ir svētku diena ikvienam pāvilostniekam, kas jūtas piederīgs savai pilsētai un dzimtajai vietai. Daudzi, kas kaut vienu reizi viesojušies Pāvilostā, tajā atgriežas vēl un vēl. Un ir daudzi tādi, kas neesot iedzimtie pāvilostnieki, šo skaisto pilsētu jūras karstā ir patiesi iemīlējuši un sauc par savējo.

    Neviļus maija mēnesis ik gadu Pāvilostā aizrit pilsētas svētku zīmē. Tā šogad maija sākumā ar diviem skaistiem autorkoncertiem Pāvilostā viesojās Pāvilostas himnas autori – Guntars Račs un Uldis Marhilevičs, tā Pāvilostas bibliotēkā visu maija mēnesi apskatei izlikti tieši pāvilostnieču skaistie rokdarbi izstādē “Raibo sapņu lidojums”, tā Pāvilostas novadpētniecības muzejā 19. maijā tika atklāta koša un ļoti saistoša gleznu izstāde “Pāvilostas pērles”.

    Pāvilostai vienmēr piemitusi īpaša aura, kas pie sevis vilinājusi gan izcilus Latvijas mūziķus, gan māksliniekus. Šo īpašo auru un pievilkšanas spēku sevī sajutusi arī jaunā un talantīgā māksliniece Agnes Liping, kuras saknes arī iestiepjas Pāvilostas smilšainajās kapās. Izstādes atklāšanas dienā, 19. maijā Pāvilostas novadpētniecības muzeja izstāžu zālītē pulcējās gan Agnes draugi un paziņas, gan viņas talanta cienītāji. Izstādē paralēli viena otrai miksētas divas tēmas – Pāvilosta ar burvīgajiem ostas skatiem un romantiski skaisti meiteņu tēli. Pāvilostas novadpētniecības muzeja vadītāja Irina Kurčanova, atklājot izstādi piektdienas vēlā pēcpusdienā, iepazīstināja klātesošos ar Agnes māksliniecisko darbību un ievērojamajiem sasniegumiem, izstādot savas gleznas starptautiskajās izstāžu zālēs visā pasaulē. Agnes gleznu izstāde “Pāvilostas pērles”  Pāvilostas novadpētniecības muzejā būs skatāma līdz pat jūnija beigām.

    Savukārt vakarpusē Pāvilostas pilsētas kultūras namā ikviens interesents bija aicināts bez maksas noskatīties filmu “Maestro”. Ar gleznu izstādes atklāšanu Pāvilostas novadpētniecības muzejā un filmu pilsētas kultūras namā iesākās Pāvilostas pilsētu svētku svinības trīs dienu garumā.

    20. maija svētku rīts uzausa, lepni pie mājām plīvojot Pāvilostas pilsētas karogiem. Jau otro gadu Pāvilostas pilsētas iedzīvotāji un viesi tika modināti, grupas “Piemare” muzikantiem braukājot pa pilsētas ieliņām un spēlējot skanīgas rīta dziesmas, kā arī Pāvilostas pilsētas kultūras nama kolektīvam ikvienam iedzīvotajam, kurš to vēlējās, pasniedzot karstu un gardu rīta kafiju.

    Jau agrā rīta stundā pilsētas stadionā valdīja rosība, jo pamazām svētku tirgum iekārtojās tirgotāji, kas piedāvāja iegādāties gan dažnedažādus stādus un košumpuķes, gan sadzīvē noderīgas lietas, bet pilsētā darbojošās iestādes un biedrības gatavoja savus prezentācijas stendus. Kā jau svētku tirgū, bija padomāts arī par vedera priekiem lielajiem un jautrām izpriecām piepūšamajās atrakcijās mazajiem. Bet Pāvilostas pilsētas PII "Dzintariņš" rotaļu laukumā mazie svētku svinētaji varēja piedalīties dažādās rotaļās, spēlēs un fiziskajās aktivitātēs, kuras piedāvāja pirmsskolas izglītības iestādes "Dzintariņš" kolektīvs.

    Savukārt ikviens, kas vēlējās no rīta izkustēties, varēja piedalīties rīta vingrošanā, ko organizēja Pāvilostas novada Bērnu un jauniešu centra dalībnieki. Rīta vingrošana lieti noderēja sportistiem, kas iesildījās futbola, strītbola un tenisa mačiem. Kā zināms, pirms aktīvas sportošanas nepieciešams kārtīgi iesildīt muskuļus. Par to bija parūpējušas BJC aktīvistes Liene un Kristiāna, kuras lika pat visaktīvākā sportista sirdspukstiem sisties straujāk.

     Turpinājumā sekoja ikgadējā velo-moto-auto parāde, kura šogad norisinājās jau septīto reizi. Parādē piedalījās 21 velo vienība, 27 moto vienības un 6 auto vienības, kopā 83 dalībnieki. Parādē piedalījās dalībnieki gan no Pāvilostas pilsētas, gan novada, kā arī no citām Latvijas vietām - Rīgas, Kapsēdes, Liepājas, Grobiņas, Dobeles un Ventspils. Ik gadu parāde pierāda, ka tā ir lieliska iespēja visiem velo-moto-auto entuziastiem satikties vienuviet un padižoties ar saviem “braucamajiem”. Parādes laikā valdīja pozitīvas emocijas, kas veicināja jaunu ideju un enerģijas pieplūdumu visai dienai kā pašiem parādes dalībniekiem, tā arī parādes skatītājiem.

     Reizē ar Pāvilosta pilsētas svētkiem ik gadu Pāvilostas novada tūrisma informācijas centrs atklāj arī jauno tūrisma sezonu. Mazajiem skrējējiem līdz 10 gadu vecumam Pāvilostas novada TIC pilsētas stadionā organizēja nu  jau ierasto “Mini maratonu”, kur uzvarētājs bija ik viens, kurš noskrēja distanci. Arī šogad skrējēju bija gana daudz, lai varētu sadalīt divās vecuma grupiņās: no 0-5 gadiem skrēja 9 mazie bērni un no 6-10 gadiem skrēja 17 lielie bērni. Katrā grupiņā ātrākais skrējējs tika apbalvota ar svētku šampanieti (bezalkoholisku). Prieka dzirksts, uztraukums un sacensību gars bija redzams ik vienā mazajā skrējējā, tāpēc lielāko grupiņā skrējiens bija jāatkārto, lai uzzinātu uzvarētāju.

     Svētku ietvaros pēcpusdienā TIC organizēja arī orientēšanās piedzīvojumu “Iepazīsti Pāvilostu”. Kopā pieteicās 12 komandas ar 40 cilvēku kopskaitu. Gan vietējie  pāvilostnieki, gan Pāvilostas viesi devās izpildīt vairākus uzdevumus un izbaudīt saulaino dienu.  Šogad orientēšanās piedzīvojumā dalībnieki varēja doties ne tikai ar kājām, bet arī ar velosipēdu, motociklu vai automašīnu. Dalībniekiem bija jāatrod jaunā pāra atslēdziņa uz trošu tilta, jāsaskaita cik tūju aug “skolas pakavā”, jānoskaidro brīvdienu mājas “Pie Pifa” adrese, jānofotografējas pie Pāvilostas novada domes un jāuzzina, kāds ir tās darba laiks, jāpiemeklē Pelēkās kāpas augiem atbilstoši nosaukumi, jāizspēlē “desu” partija, jāmakšķerē zivtiņas “Zvilnī”, jānofotografējas skatu tornī ar Pāvilostas karodziņiem, jāizspēlē bumbu spēle Tirgus ielas galā, jāsaskaita cik vēja zvanu ir rotu darbnīcas “Jūras rotas” logos un jāmet zvejnieku zābaki ostā. Noslēgums ar dalībnieku apbalvošanu notika tūrisma informācijas centrā, kur uzvarējusi bija ikviena komanda, par piemiņu saņemot foto rāmīti ar pārsteiguma bildi un, atkarībā no punktu kopskaita, katra komanda tika pie lielā, vidējā vai mazā suvenīra komplekta no TIC. Finišā sagaidījām „Ķengurus”, „Brīnumi notiek”, „Meža vilkus”, „Spicos”, „Mopēdistus”, „Upesmuižu”, „Zamarīšus”, „Nitro zaķus”, „ALDA” un „Čukurus”. Diemžēl divas komandas līdz finišam nenokļuva.  Kā atzina komandas, tad tas ir lielisks veids kā paskatīties uz Pāvilostu savādāk. Prieks, ka bija arī komandas, kas orientēšanās piedzīvojumā piedalījās jau pagājušajā gadā. Visas komandas vienbalsīgi atzina, ka noteikti arī nākamgad jārīko šāds pasākums! Lielu paldies Pāvilostas novada TIC kolektīvs saka brīvdienu mājai „Pie Pifa”, brīvdienu mājai „Zvilnis”, rotu darbnīcai „Jūras rotas” un Ģirtam Vagotiņam-Vagulim un visiem svētku dalībniekiem.

     Kamēr vieni iepazina Pāvilostu, apmeklējot dažādus objektus un iestādes, tikmēr citi apmeklēja pilsētas stadionā notiekošās aktivitātes. Šogad riteņbraukšanas sacensībām pieaugušajiem un bērniem kopskaitā pieteicās 24 dalībnieku, viņu vidū 4 dip-dap braucēji, 7 velosipēdisti līdz 7 gadu vecumam, 8 dalībnieki no 8-12 gadu vecumam un 5 pieaugušie velosipēdisti. Riteņbraukšanas sacensību stafete bija ļoti pārdomāta, iekļaujot tos velobraukšanas elementus, kas nepieciešami, lai droši pārvietotos pa pilsētas ielām. Turpat divu stundu ilgajās sacensībās noskaidrojās labākie velobraucēji katrā vecuma kategorijā. Paši mazākie dalībnieki katrs saņēma balviņu par drosmi un piedalīšanos, savukārt vecuma grupā “dalībnieki līdz 7 gadiem” pirmā vieta Reinim Zaļkalnam, 2. vieta – Olafam Zaļkalnam, bet 3. vieta – Alisei Spriņgei. Vecuma grupā “dalībnieki no 8-12 gadiem” visātrākais un veiklākais bija Miks Jānis Šterns, 2. vietu ieguva Viesturs Bērznieks, bet 3. vietā – Bruno Bērziņš. Pieaugušo grupā 5 dalībnieku konkurencē 1. vietu ieguva Uģis Zaļkalns, 2. vietā palika Guntis Hartovičs, bet 3. vietā – Guntars Zamarītis.

     Ap pusdienslaiku  Pāvilostas vidusskolas kolektīvs projekta ”vESELS” ietvaros ikvienu svētku apmeklētāju un dalībnieku cienāja ar gardu pavasara zupu, bet turpat stadionam blakus esošajā laukumiņā Pāvilostas pilsētas iestādes un darbojošās biedrības prezentēja savu darbību. Pāvilostas novadpētniecības muzejs un Pāvilostas novada TIC savā stendā piedāvāja iepazīt Pāvilostu un novadu, tās tūrisma iespējas un vēsturi, kā arī piedalīties momentspelē “Cik labi pazīsti Pāvilostu?”. Savukārt Pāvilostas novada Bērnu un jauniešu centrs papildus visām svētku aktivitātēm, svētku dalībniekiem savā stendā piedāvāja iespēju iepazīties ar Bērnu un jauniešu centra darbu un tā aktivitātēm, kā arī svētku ietvaros centra darbinieki un jaunieši iesaistīja svētku apmeklētājus burbuļu pūšanas rīku izgatavošanā un burbuļu pūšanā. Vislielāko prieku burbuļu pūšana radīja tieši pašiem mazākajiem svētku dalībniekiem, kuri Bērnu un jauniešu centra prezentācijas laukumā arī uzturējās visilgāk! Pāvilostas novada BJC saka paldies aktīvajiem jauniešiem, kuri ieguldīja daudz laika un spēkus, lai sagatavotos svētku aktivitātēm! Vienā kopējā stendā bija apvienojušās Pāvilostas Mūzikas skola, Mākslas skola un aušanas biedrība “Lumstiņš”, piedāvājot ieaust krāsainu pavedienu grīdas sedziņā vai izveidot kādu piemiņas lietu no māla, pirmo reizi piesēžoties pie mehāniskās mālu virpas. Savukārt ar lustīgām dziesmām, klātu galdu un gardām, turpat uz vietas ceptām pankūkām sevi prezentēja Pāvilostas senioru nodibinājums "Varavīksne". Par atraktīvu noformējumu un apmeklētāju piesaisti bija padomājusi arī Pāvilostas bibliotēka, kas mazākos svētku dalībniekus uzrunāja ar pūčuka palīdzību, aicinot apmeklēt un radoši darboties bibliotēkas stendā. Par saviem pakalpojumiem un novada pašvaldības iespējām sociālajā jomā stāstīja Pāvilostas novada Sociāla dienesta darbinieki, kopīgi vienā stendā darbojoties ar Neatliekamās medicīniskas palīdzības brigādi, kas ikdienā uzturas Pāvilostas sociālajā un veselības mājā. Ar iespaidīgu stendu un līdzi atvesto tehniku un aprīkojumu sevi prezentēja arī Latvijas Nacionālie bruņotie spēki.

     Svētku dienas viducī ar skaistiem tērpiem un tautu dejas priekšnesumu pasākuma apmeklētājus tautas tērpu parādē priecēja Vērgales vidējās paaudzes deju kolektīvs “Vērgalīte”. Bet turpinājumā neredzētus un pārdrošus trikus, kā arī amizantas izdarības  un smieklīgus jokus piedāvāja Liepājas cirka studija “Bez temata” izrādē "Sanāciet, sanāciet pirmo reizi Pāvilostā, caurbraucot no Krievijas uz  Parīzi!”

     Jau vēlā pēcpusdienā savas spēles bija izspēlējuši arī futbola, strītbola un tenisa spēlētāji. Pāvilostas pilsētas svētku  strītbola turnīrā piedalījās sešas komandas: ,,Jūrkalne”, ,,Zapads” (Pāvilosta), ,,Lazijs un CO” (Pāvilosta), ,,Oga” (Grobiņa), ,,Alsunga” un ,,DPPD” (biedrība–dažādas paaudzes par dzīvi). Izspēlējot katrai komandai ar katru, 1.vietu ieguva komanda  “Oga” ar 11punktiem, 2.vietā komanda “Alsunga” ar 11 punktiem, 3.vietā komanda “Jūrkalne” ar  9 punktiem, 4.vietā komanda  “Zapads” ar 7 punktiem, 5.vietā komanda “Lazijs un CO” ar 4 punktiem, bet 6.vietā komanda “DPPD” ar 3 punktiem. Uzvarētāju komandā “Oga spēlēja Ģirts Kristvalda, Artis Krūmiņš, Kaspars Kristvalds.

      Savukārt Pāvilostas čempionāta tenisā 1.posmā kopskaitā piedalījās 14 dalībnieki. Grupā “bērni līdz 16 gadiem” sacentās četri dalībnieki. Izspēlējot katram dalībniekam ar katru, 1.vietā  Klāvs Kaņepe, 2.vietā Klāvs Pauls Vējkājs un 3.vietā Jānis Ūdriņš. Sieviešu turnīrā divu dalībnieču cīņā  1.vietu ieguva Inta Freimane, 2.vietā atstājot Aiju Barsukovu. Vīru turnīrā piedalījās astoņi dalībnieki. Tika izspēlētas divas apakšgrupas, kur divu grupu 1. un 2. vietu ieguvēji tikās finālā. Lai noskaidrotu 1. posma uzvarētāju, nācās skaitīt setu attiecību, jo iegūtie punkti trim spēlētājiem bija vienādi. Par 1. posma uzvarētāju kļuva Sandis Bieriņš. 2.vietā Raivis Intenbergs un 3.vietā Jānis Štokmanis.

     Pāvilostas pilsētas svētku ceļojošais kauss minifutbolā pulcēja septiņas komandas: ,,Zvejnieks” (Liepāja), ,,Dunalka”, ,,Alsunga”, ,,Veterāni”, ,,Medze”, ,,Aizputes pagasts” un ,,Pāvilosta”. Izspēlējot katrai komandai ar katru, 1.vietā Medzes komanda ar 13 punktiem, 2.vietā Alsungas komanda ar 12 punktiem, 3.vietā  komanda “Zvejnieks” ar 10 punktiem, 4.vietā  Dunalkas komanda ar 8 punktiem, 5.vietā  Veterāni komanda ar 6 punktiem, 6.vietā Pāvilostas komanda ar 5 punktiem, bet 7.vietā  Aizputes pagasta komanda ar 4 punktiem. Uzvarētāju komandā spēlēja: Jānis Pumpurs ,Endijs Gūtmanis, Artis Simsons, Emīls Jēkabsons, Artis Lādēns, Raivis Kurgans, Andris Dergunovs, Toms Šlampe, Madars Skābardis, Junijs Teketenko un Nauris Gūtmanis. Medzes futbola komanda izcīnīja ceļojošo kausu trešo reizi pēc kārtas, tādēļ kauss pāriet komandas īpašumā. Turnīra laikā tika noteikti trīs labākie spēlētāji, kuri tika pie individuālajām veicināšanas balvām - Artis Simsons (Medze), Džordans Inge (“Zveinieks”) un Māris Bikse (Alsunga).

      Kad noklusa sportistu klaigas un svilpes pūtieni, Pāvilostas pilsētas stadionā varēja notikt pilsētas svētku svinīgais pasākums, kas iesākās ar Pāvilostas himnas atskaņošanu un pilsētas kultūras nama vadītājas Silvas Vārsbergas svētku ievadrunu. Turpinājumā ar svētku uzrunu visus svētkos sveica Pāvilostas novada domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons, kurš svētku pasākumā kā ik gadu sveica jaunpiedzimušos pāvilolostniekus – Paulu Brukli, Oskaru Hornu, Alanu Sloskānu un Martinu Vaskopu un viņu vecākus, apaļo darba jubileju nominatus  - Gaidu Beneti, Maritu Rolmani un Ligitu Eihvaldi, un uzņēmējus - nominācijā “Lielākais nodokļu maksātājs Pāvilostas novadā 2016” 1.vietā šogad SIA “N STARS”, savukārt nominācijā “Lielākais darba devējs Pāvilostas novadā 2016” 1.vieta šajā gadā nodibinājumam "Fonds "Cilvēks Cilvēkam"".

     Turpinājumā ikviens pasākuma apmeklētājs tika aicināts uzkavēties Milleru - Balandīnu  ģimenes un grupas "CanZone" koncertā, savukārt desmitos vakarā Upesmuižas parka estrādē līdz rīta gaismai ikviens varēja izdejoties svētku ballē kopā ar grupu “Sienāži”.

    Pāvilostas pilsētas svētku noslēdzošajā dienā svētdienā, 21. maijā, Pāvilostas  Sv. Pētera un Pāvila evaņģēliski luteriskajā baznīcā uz Ekumēnisko dievkalpojumu pulcējās tie pāvilostnieki un pilsētas viesi, kas vēlējās aizlūgt par pilsētas mieru, drošību, izaugsmi un attīstību, par gudru un tālredzīgu novada vadību, par laimīgām un mīlestības piepildītām ģimenēm un iedzīvotājiem. Dievkalpojumu papildināja  Pāvilostas pilsētas kultūras nama sieviešu koris “Sīga” diriģentes Lienes Brečas vadībā un Pāvilostas Mūzikas skolas audzēkņi Gabriēla Vagotiņa-Vagule, Valts Entonijs Drišļjuks, Agnese Ģēģere, Mihaēls Doronins un skolotāji Jeļena Doroņina un Helmuts Audars. Vēlāk baznīcas sētā dievkalpojuma apmeklētāji tika aicināti uz svētku kūku un kafijas tasi.

        Vēlējums “Lai tevi mīl uz zemes un sargā no Debesīm!” ļoti labi attiecināms arī uz mūsu pilsētiņu Pāvilostu, jo tā ir kā maza paradīze jeb Ēdenes dārza stūrītis uz zemes, kur savu mieru, laimi, prieku un mīlestību atraduši tās iedzīvotāji, bet kuru no dažādām kataklizmām, nelaimēm, bēdām un ciešanām sargā no Debesīm. Pāvilostas pilsētas svētkus vienmēr pavadījis silts laiks, kad saulīte ritinās pa zemes virsmu un ziediem ir ziedēšanas pilnbrieds. Dažreiz pat šķiet, ka tā ir savdabīga dāvana no Debesīm!

    Pāvilostas pilsētas svētku organizatoru vārdā sakām lielu paldies visiem, kas līdzēja ar darbu un padomu, ikvienam, kas iesaistījās svētku tapšanā!

 

Rakstu veidoja:

sabiedrisko attiecību speciāliste Marita Kurčanova,

Pāvilostas novada TIC kolektīvs, Bērnu un jauniešu centra kolektīvs,

sporta organizators Pāvilostā Aldis Barsukovs

 

 

Foto: M. Kurčanova, Pāvilostas novada TIC arhīvs

Video: M. Kurčanova

 

Plašāku fotoreportāžu skatieties FOTOGALERIJĀ

 

« Atpakaļ