Svētdiena, 30.06.2024
Tālivaldis, Mareks

Akcija “APSKAUJ LATVIJU”

Akcija “APSKAUJ LATVIJU”

09.05.2017

      "Mums latviešiem kā ozoliem būt – dzīt saknes dziļi savā Tēvu zemē un kupliem zaru vainagiem debesīs tiekties pēc gaismas."

     Akcija „Apskauj Latviju” vērsta uz Latvijas tautas vienotības un piederības sajūtas stiprināšanu, veicot simbolisku rīcību - izveidot garīguma sardzi, iestādot ozolus Latvijas robežpilsētās, pagastos vai pierobežas teritorijās. 2017. gada 4. maijā pie Latvijas robežas esošo 45 pašvaldību teritorijās tika stādīti ozoli, kam ir pievienota īpaša norāde, kas apliecina, ka tas ir Latvijas simtgades ozols. Stādīšanas darbi tika vienlaicīgi uzsākti no četriem galējiem Latvijas punktiem, kuros par piemiņu valsts astoņdesmitajai jubilejai (1998.gadā) tēlnieks Vilis Titāns izveidoja skulpturālu grupu "Latvija saules zīmē". Meikšānu ciemā Zilupes - Šķaunes ceļa malā atrodas viena no četrām zīmēm "Austras koks", jo būdams vistālāk uz valsts austrumiem, pirmais "sveic" sauli. "Saules puķe" - Latvijas tālākais dienvidu punkts - atrodas Demenes pagastā, Daugavpils novadā. "Zaļais stars" - Latvijas galējais rietumu punkts - atrodas Bernātos, Nīcas novadā. "Baltās naktis" - Latvijas tālākais ziemeļu punkts - atrodas Ipiķu pagastā, Rūjienas novadā.

     Akciju „Apskauj Latviju” rīko Iekšlietu ministrija sadarbībā ar Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroju, organizācijām - Latvijas mazpulki un Jaunsardze un Latvijas pašvaldībām. 

   Pāvilostas novadā ozola stādīšanas pasākums notika 4. maijā Ziemupes centrā līdzās tautas namam. Ozolu iestādīja ziemupnieki – Hermīne Krūtmane un Andris Balandis. Pasākumā piedalījās Iekšlietu ministrijas Administratīvā departamenta direktore - pulkvede Biruta Skaburska, Radošās padomes pārstāve - Leonarda ĶESTERE, māksliniece, visu mīlēta aktrise - Olga Dreģe, Valsts policijas Nodrošināšanas pārvaldes priekšnieka vietnieks - pulkvežleitnants Armands Možeiko, Kurzemes reģiona Liepājas iecirkņa kārtības policijas priekšnieks pulkvežleitnants - Ingus Ukstiņš un Valsts robežsardzes Ventspils pārvaldes Liepājas nodaļas priekšnieks majors Guntars Spinga. Pasākumu atklāja Ziemupes tautas nama vadītāja Daina Vītola, bet uzrunu teica Pāvilostas novada domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons.

     Ar skanīgām dziesmām klātesošos priecēja Vērgales pamatskolas folkloras kopa “Čabraki” un Ziemupes folkloras draugu kopa. Savukārt Daina Vanaga aicināja visus dziedāt Spēka Vārdus mūsu ozolam, lai tas izaugtu liels un varens. Visapkārt ozolam tika veidoti divi apļi. Iekšējo apli, ejot pret Sauli, veidoja Vērgales vidējās paaudzes deju kolektīvs “Vērgalīte”, bet ārējo, ejot pa Saulei, pārējie atnākušie. Skanot Spēka dziesmai "Lai bij vārdi, kam bij vārdi, man pašai stipri vārdi", Hermīnes tante un Andris iestādīja ozolu. Pie tā tika piesprausta plāksne, kas apliecina, ka šeit iestādīts Latvijas simtgades ozols. Par ozola stādīšanu Hermīnes tante saņēma apliecinājumu, ka šeit ar viņas palīdzību iestādīts ozols, bet Vērgales pamatskolas 7. klases skolniecei, ziemupniecei, Sanijai Montai Brēdiķei apliecinājums, ka rūpes par ozolu turpmāk tiek uzticētas viņai. Godpilno pienākumu Sanijai palīdzēs pildīt viņas ģimene, klasesbiedri un draugi. Pēc svinīgā pasākuma ne viens vien atnākušais šo vēsturisko mirkli iemūžināja fotogrāfijās. Tas noteikti būs stāsts bērniem, mazbērniem un nākamajām paaudzēm. Noslēgumā Ziemupes folkloras draugu kopa nodziedāja savu dziesmu ozolam un apsēja tam Saulgriežu rituālu prievīti, sakot – LAI TOP! 

     Pēc Latvijas simtgades ozola stādīšanas visi laipni tika aicināti uz Ziemupes stāvlaukumu, kur jau otro gadu, par godu Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadienai tika atzīmēti Baltā galdauta svētki. Pie balti klātiem galdiem un pašu sarūpēta cienasta tika dziedāts, svinēts un atzīmēti šie gaišie svētki.  

 

Vita Braže

 

Foto: V. Braže, I. Vanaga, M. Kurčanova

 

Plašāku fotoreportāžu skatieties FOTOGALERIJĀ

 

« Atpakaļ