Svētdiena, 30.06.2024
Tālivaldis, Mareks

Pāvilostā viesojas RAČS un MARHILEVIČS

Pāvilostā viesojas RAČS un MARHILEVIČS

09.05.2017

    Maija mēnesis Pāvilostā ir gada īpašākais mēnesis, jo pavasara visskaistākajā laikā Pāvilostas pilsēta svin savu dzimšanas dienu. Maija sākumā ikviens latvietis atzīmē arī kādus citus Latvijai nozīmīgus svētkus - Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienu, kurai šogad apritēja 27. gadskārta. Līdz ar dabas mošanos un atplaukšanu visā tās krāšņumā, Latvijā un Pāvilostā iesākas pacilātības, prieka un  laimes piepildīts laiks, jo varam būt brīvi savā valstī un lepoties kā ar Latviju, tā arī ar savu pilsētu.

     Šādu emocionāli pacilātu garastāvokli radīja ne tikai siltais un saulainais laiks, bet arī Pāvilostas vidusskolas pasniegtā dāvana ikvienam pāvilostniekam un pilsētas viesim, 3. maijā organizējot tikšanos ar Pāvilostas himnas "Ai, Pāvilosta!" vārdu autoru Guntaru Raču un mūzikas autoru Uldi Marhileviču, kurš šogad arī maija mēnesī atzīmēs savu 60. jubileju.

      Pāvilostas vidusskolas aktu zālē pašā dienas vidū uz pasākumu "Laikam laika nav" pulcējās iespaidīgi liels skaists Guntara Rača dzejas un mūzikas cienītāju. Un tiešām, daudzo dzejoļu un grāmatas “Laikam laika nav” autors nelika par sevi vilties, citējot dzejoļus no jaunās grāmatas un dāvājot arī klātesošajiem pa savam – īpašajam pantiņam.  Vairākumam klausītāju Račs asociējas ar Pāvilostas himnas vārdu autoru, grupas “Bet, Bet” bundzinieku un dziesmu izpildītāju, bet reti kurš zināja, ka  Guntaram Račam tuva ir dzeja un tik tikko ir iznākusi viņu dzejoļu un atziņu grāmata, bet rudenī autors plāno izdot jau nākamo dzejoļu krājumu “#365”, kurā tiks apkopoti dzejoļi, kas šobrīd ik vakaru pa vienam tiek publicēti viņa Facebook.com kontā. Daudzi klātesošie jau cītīgi seko Guntara Rača sociālā tīkla kontam un ar nepacietību gaida iznākam jauno grāmatu.

     Pasākumu īpaši jauku un sirsnīgu darīja pieaicinātie grupas „Bet, Bet” dalībnieki Uģis Tirzītis (ģitāra) un Andris Alviķis (bass), kā arī soliste no Ventspils - Katrīna Bindere un pašmāju jaunās zvaigznes – Pāvilostas vidusskolas skolniece Krista Karlsone un Vērgales bērnudārza mūzikas skolotāja Simona Tomsone. Arī zālē sēdošie klausītāji ik pa laikam tika aicināti dziedāt līdzi māksliniekiem, kopīgi ar skaistām dziesmām pieskandinot zāli. Bet visskaistākais un emocionālākais brīdis bija Pāvilostas himnas atskaņošanas laikā, kad ikviens zālē sēdošais cēlās kājās un savas pilsētas himnas vārdus skaļi un ar lepnumu dziedāja kā liels, tā arī mazs pāvilostnieks.

      Pasākuma izskaņā ikvienam bija iespēja iegādāties grāmatu „Laikam laika nav” un saņemt Guntara Rača autogrāfu.

    Pēc nelielas atelpas un emocionālas pacilātības, kas valdīja noslēdzoties pasākumam ar Guntaru Raču, šajā pašā dienā vēlā pēcpusdienā Pāvilostas pilsētas kultūras namā notika Pāvilostas vidusskolas organizētais Ulda Marhileviča jubilejas dziesmu vakars, kas reizē bija arī Pāvilostas vidusskolas mūzikas skolotājas Daces Bunkas ilgi lolotais un beidzot piepildītais sapnis.

     Kā jau jubilejas reizē pienākas Pāvilostas pilsētas kultūras nama lielā zālē pulcējās Ulda Marhileviča talanta un dziesmu cienītāji, kā arī draugi, radi, kaimiņi un novadnieki.

     Jubilejas reizē pats mākslinieks sēdās pie klavierēm, bet viņa dziesmas klausītajiem sniedza Pāvilostas vidusskolas dziedošie skolēni un skolotāji, Pāvilostas pilsētas kultūras nama sieviešu koris “Sīga”, deju kolektīvs “Mārsils” un bērnu vokālais ansamblis “Burbulīši” un “Stella amare”, kā arī jestru sveicienu māksliniekam jubilejas reizē bija sagatavojuši Pāvilostas amatierteātris. Pasākuma muzikālo pavadījumu nodrošināja basģitārists Modris Laizāns un bundzinieks Ivars Kalniņs, pasākumu apskaņoja Dainis Vinklers.

      Turpinājumā jubilejas dziesmu vakara idejas autore Dace Bunka, svinīgi nolasot pienākumu un atbildības memorandu, lūdza mākslinieku Uldi Marhileviču kļūt par Pāvilostas vidusskolas krustēvu, kam mākslinieks, ilgi nevilcinoties, arī piekrita.

     Jubilejas pasākumu vadīja Dace Bunka un amatierteātra režisore Marita Horna, starp priekšnesumiem iepazīstinot klausītājus ar Ulda Marhilēviča bērnības, jaunības un mākslinieka gaitām.

     Pasākuma izskaņā skolotāja Dace Bunka un Marita Rolmane pateicas visiem, kas palīdzēja gan ar padomu, gan ar darbu, lai pasākums varētu notikt. Pāvilostas vidusskolas kolektīvs saka lielu paldies skolotājai Baibai Arājai, kura kopā ar Daci Bunku caur projektiem centās piesaistīt finanšu līdzekļus šim pasākumam, pasākuma fotogrāfam Andrim Paipam, filmētājiem Ģirtam Vagotiņam Vagulim un Vilnim Hornam, skolas ēdināšanas bloka darbiniekiem par cienasta sagatavošanu pēc koncerta organizatoriem un viesiem, grupai “Piemare”, kas pēc koncerta ar jautriem deju ritmiem izklaidēja skolēnus ballītē, mākslas skolas skolotājai Initai Zingnikai, kura noorganizēja mākslas skolas audzēkņu darbu izstādi kultūras nama mazajā zālē.

       Vairāk kā divu stundu garais pasākums aizritēja jautrības un smieklu, humora un asprātības, mazliet smeldzīgā un nostalģiskā gaisotnē. Nu, gluži kā pats Marhils!

 

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Marita Kurčanova

 

Foto: A. Paipa, M. Kurčanova

video: M. Kurčanova

 

Plašāku fotoreportāžu skatieties FOTOGALERIJĀ

 

« Atpakaļ